تحصیل در اتریش
در اتريش حدود 18 دانشگاه و 110 انجمن آموزشی وجود دارد و زبان ملی و رسمی تدريس در اين دانشگاه ها آلمانی می باشد. تحصيل در دانشگاه های اتريش از ترم زمستانی 2001 برای دانشجويان خارجی رايگان نيست و ترمی 727 يوروشهريه تحصيلی دريافت می گردد. تامين هزينه های تحصيلی بوسيله کار ضمن تحصيل در اتريش امکان پذير نيست گر آنکه دانشگاه با توجه به نمره های بالای دانشجويان خارجی به آنها در خود محيط دانشگاه کار دهد. چون كشور ايران جزء كشورهاى جهان سوم مي باشد، اين هزينه فقط براي ترم اول پرداخت مي شود و از ترم دوم شهريه دانشگاه تنها ترمي 12 يورو خواهد بود و شهريه ترم اول هم برگردانده مي شود. اخذ پذيرش برای ادامه تحصيل در دانشگاه های اتريش شرط اعطای ويزا از سوی دولت اتريش است. برای ورود به دانشگاه های اتريش داوطلب بايد دانشجوی رشته مورد نظر در کشور خود باشد،به عبارت ديگر ديپلم به تنهايی قابل قبول دانشگاه های اتريش نيست. دانشجويانی می توانند به عنوان دانشجوی رسمی در دانشگاه های اتريش به تحصيل ادامه دهند که مدرک تحصيلی آنها در کشوری که آن را کسب کرده اند و همچنين در اتريش برای ورود به دانشگاه کافی باشد. دانشجويانی که قبلا در دانشگاه به تحصيل اشتغال داشته اند بايد گواهی صادره از دانشگاه را ارايه دهند و در اين گواهی بايد کليه نمرات منعکس باشد. مهلت ثبت نام برای ترم تابستانی تا اول فوريه و برای ترم زمستانی تا اول سپتامبر می باشد يعنی مراکز مربوطه بايد مدارک متقاضی را تا زمانهای نامبرده دريافت کرده باشند که معمولا توصيه می شود که متقاضيان بدليل بالا بودن تعداد تقاضاها از 6 ماه قبل درخواست خود را به دانشگاه ارائه دهند. هزينه زندگی و تحصيل دراتريش ساليانه 7500 يورو می باشد که اين هزينه به عنوان ساپورت مالی برای اخذ ويزای تحصيلی بايد به حساب متقاضی در اتريش واريز گردد که بعد از اخذ رواديد قابل برداشت می باشد.
نظام آموزشی در اتريش تحصيلات پيش دانشگاهي در اتريش کودکان از 5 سالگس وارد دوره يک ساله آمادگی (Vorshule) می شوند، سپس از 6 سالگی آموزش ابتدايی در دبستان ها (Volksschulen) آغاز می شود. مدت دوره ابتدايی 4 سال است و در پايان اين دوره از دانش آموزان امتحان می گيرند. سپس تحصيلات متوسطه عمومی به مدت 4 سال آغاز می شود. در اين دروه توجه زيادی به کارهای عملی می شود و دانش آموزان همراه مبانی نظري، کاربردهای عملی را نيز می آموزند، بنابراين روشهای آموزشی بر اساس آموختن از راه تجربه است. مدارس در کنار دروس اصلی آلماني، رياضيات و زبان خارجي، دروس ديگری را با توجه به امکانات، برنامه ريزی می کنند که شامل علوم و فناوري، زمين شناسي، کامپيوتر، هنر و ورزش است. سپس تعدادی از دانش آموزان وارد مدارس متوسطه (Hauptschule) ، تعدادی وارد کالج های فني- حرفه ای و تعدادی نيز وارد مدارس تخصصی ورزشی و موسيقی می شوند و دوره چهار ساله يا پنج ساله دبيرستان را می گذرانند. دانش آموزان ممتاز در دوره ابتدايی به مدارس Allgemeinbildende Höhere Schule (AHS) راه می يابند و پس از دوره چهار ساله متوسطه عمومي، دوره چهار ساله دبيرستان را نيز در اين مدارس ادامه می دهند. همه دانش آموزان دبيرستان ها و کالج ها از هر گرايشی در امتحانات نهايی و ورودی به دانشگاه (Reifeprüfung) شرکت می کنند و در صورت قبولي، مدرک (Reifeprüfungszeugins) دريافت می کنند که ديپلم دبيرستان است و دارندگانش دانش آموختگان دبيرستان ها (Maturanten) ناميده می شوند. دانشجويان خارجی با ديپلم دبيرستان برای ورود به دانشگاه ها بايد يک دوره يک ساله پيش دانشگاهی (Vorstudiumlehrgang) را بگذرانند.
تحصيلات دانشگاهي مراکز آموزش عالی در کشور اتريش شمامل دانشگاه ها، دانشکده های هنرهای عالي، مدارس عالی فنی و کالج های تخصصی دو تا سه ساله است. مراکز آموزش عالی اتريش در زمينه هنر و موسيقی بسيار قوی است و دانشکده موسيقی و آثار هنری و دانشکده هنر کاربردی شهر وين از مراکز قوی هنری اروپا يه شمار می آيند. شرط ورود به دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی اتريش داشتن مدرک (Reifeprüfungszeugins) است. دانشکده های هنرهای عالی امتحان ورودی نيز برگزار می کنند. مراکز آموزش عالی در اتريش محدوديتی برای پذيرش دانشجو ندارند. تحصيلات دانشگاهی شامل دو دوره عمومی (Der erste Studienabschnitt) و تخصصی (Der Zweite Studienabschbitt) است. البته در پايان دوره عمومی امتحانات برگزار می شود ولی مدرکی صادر نمی شود. همه دانشگاه های اتريش دولتی هستند و بودجه آنها را دولت تامين می کند و دانشجو ملزم به پرداخت شهريه نيست. در سال 1993 ميلادی مجلس اتريش تاسيس مدارس عالی فني Fachhochschulen (FH) (مشابه نظام آموزشی آلمان) را تصويب کرد. هدف از تاسيس مدارس عالی فني، کوتاه کردن دوره تحصيل و راهيابی سريعتر دانش آموختگان به بازار کار است. از سال 1994 ميلادی تا کنون بيش از 40 مدرسه عالی فنی مجور تاسيس گرفته اند که در رشته های مختلف دوره های 4 ساله برگزار می کنند. تفاوت مدارس عالی فنی با دانشگاه ها در کاربردی و حرفه ای بود تحصيلات است. در پايان دروه ها دانشجوبايد يک دوره شش ماه تا يک ساله را در مراکز گوناگون به کارآموزی بپردازد. شرط ورود به مدارس عالی فني، همان شرط ورود به دانشگاه هاست و در مواردی مدارک حرفه ای نيز مورد توجه قرار می گيرند. زمانی که تعداد متقاضيان بيشتر از گنجايش دانشگاه ها باشد امتحان ورودی برگزار می شود.
مدارک لازم جهت اخذ پذيرش تحصيلی:
مدارک زير با توجه به شرايط متقاضيان دسته بندی شده و نيازی نيست که همه متقاضيان کليه مدارک را جهت اخذ پذيرش داشته باشند.ترجمه رسمی مدارک ( با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه ) بايد به زبان آلمانی يا انگليسی باشد.
ترجمه مدرک ديپلم و ريز نمرات آن ترجمه مدرک پيش دانشگاهی و ريز نمرات آن ترجمه مدرک فوق ديپلم و ريز نمرات آن ترجمه مدرک ليسانس و ريز نمرات آن ترجمه مدرک فوق ليسانس و ريز نمرات آن کپی پاسپورت کپی شناسنامه 12 قطعه عکس رنگی 4*6 گواهی زبان آلمانی ( در صورت موجود بودن ) کارنامه قبولي در کنکور سراسری
لازم به ذکر است که ترجمه مدارک تحصيلی بايد به تاييد سفارت اتريش برسد که همه روزه از يکشنبه تا چهارشنبه از ساعت 8:30 تا11:30 اين کار امکان پذير است.مدارک ابتدا بايد به تاييد وزارت امور خارجه برسد تا سفارت اتريش آنها را نيز تاييد نمايد. تاييد مدارک توسط سفارت اتريش رايگان نمی باشد.
مدارک لازم جهت رواديد تحصيلی:
درخواست رواديد بايد شخصا ارائه شود. سفارت در صورت ناقص بودن مدارک از قبول درخواست رواديد امتناع خواهد کرد. بررسی درخواست رواديد بطورمعمول 2 تا 4 ماه بطول می انجامد.
1. فرم درخواست ويزا که بطور کامل و خوانا پر شده و شخصا امضاء گرديده باشد + کپی آن
2. گذرنامه با مدت اعتبار کافی ( حداقل 6 ماه از تاريخ درخواست رواديد )
3. شناسنامه
4. گذرنامه و شناسنامه همسر
5. فتوکپی از تمام صفحات گذرنامه
6. تعهد نامه مالی که يا خود متقاضی در اتريش به نام خود حساب باز کرده است و مبلغ 7000 يورو به حساب خود پول گذاشته و تاييد آن را از بانک می گيردو به سفارت ارائه می دهد و يا آنکه متقاضی دعوت کننده ای در اتريش دارد که بايد مدارک زير از شخص دعوت کننده مورد نياز می باشد:
o Meldezettel ( معرفی نامه )
o Mietvertrag :( اجاره نامه يا کپی سند منزل )
o Arbeitsvertrag ( قرارداد کار )
7. اصل و فتوکپی از پذيرش و يا تاييد دريافت درخواست پذيرش از يک دانشگاه يا مدرسه عالی( Fachhochschule ) در اتريش
8. مدارکی در مورد سابقه شغلی متقاضی در ايران
9. اصل و کپی مدارک تحصيلی دبيرستانی و دانشگاهی متقاضی در ايران
10. گواهی عدم سوء پيشينه
11. گواهی صحت مزاج ( بر اساس فرم مخصوص سفارت )
12. 2 قطعه عکس
لازم به ذکر است که سفارت اتريش مدارک فوق را فقط در روزهای سه شنبه از ساعت 9 الی 12 می پذيرد و می تواند علاوه بر مدارک فوق الذکر مدارک ديگری را نيز در خواست نمايد. تلفن بخش ويزای سفارت اتريش 8710180 می باشد.
ضمانت نامه مالی چيست؟
در کشور اتريش ضمانت نامه مالی به دو صورت قابل انجام است :
1- خود شخص متقاضی رواديد تحصيلی 2- تعهد کننده مالی مقيم در اتريش
1. ضمانت نامه مالی توسط خود شخص متقاضی رواديد تحصيلی: شخص می تواند از طريق مکاتبه با بانک BACA(Bank Austria Creditanstalt) به نام خود حسابی باز نمايد و مبلغ 7000 يورو به حساب خود از طريق يکی از شعبات ارزی بانک های ايران پول را واريز نمايد و تاييد آن را از بانک BACA بگيرد و به سفارت ارائه نمايد.
به منظور افتتاح حساب لازم است مدارک ذيل به بانک فکس شود: الف : يک فتوکپی از پاسپورت ب : آدرس دقيق متقاضی در ايران همراه با تلفن و فکس ج : درخواست کتبی جهت افتتاح حساب دانشجويي
2. ضمانت نامه مالی توسط شخص تعهد کننده مقيم در اتريش: شخص تعهد کننده می تواند با مراجعه به شهرداری شهر محل سکونت خود در اتريش و با ارائه کليه مدارک مالی خود اعم از فيش حقوقی و .... شخص متقاضی رواديد تحصيلی در ايران را تا مادامی که در اتريش تحصيل مي نمايد ضمانت کند و اصل تعهد نامه خود را برای متقاضی در ايران ارسال دارد تا بر اساس آن متقاضی رواديد خود را درخواست نمايد. مدارک زير از شخص دعوت کننده متقاضی در اتريش مورد نياز می باشد: الف: Meldezettel ( معرفی نامه ) ب Mietvertrag :( اجاره نامه يا کپی سند منزل ) ج : Arbeitsvertrag ( قرارداد کار )
نحوه ارزشيابی مدارک تحصيلي
1. مدارک Diplom که با 2 تا 3 سال تحصيل، صادره از کليه کالج ها با هر گرايشی و همچنين تحصيلات نيمه تمام حداقل با گذراندن دوره عمومی دانشگاه ها(Der erste Studienabschnitt) به شرط داشتی ديپلم دبيرستان "کارداني" ارزشيابی می شود.
2. مدارک Diplom Ingenieur(FH), Magister(FH), Diplom Ingenieur, Magister. art, Magister که با 3 تا 4 سال تحصيل (طول دوره اسمي) صادره از کليه دانشگاه ها، دانشکده های هنرهای عالی و مدارس عالی فني، "کارشناسي" ارزشيابی می شود.
3. Diplom Ingenieur, Magister. Art, Magister که با 4 تا 5 سال تحصيل (طول دوره اسمي) صادره از کليه دانشگاه ها، دانشکده های هنرهای عالی و در صورت گذراندن پايان نامه، "کارشناسی ارشد پيوسته" و يا با داشتن مدرک کارشناسی "کارشناسی ارشد" ارزشيابی می شود.
4. مدارک Doktor به شرط داشتن مدارک بند های 2 و 3 يا کارشناسی ارشد "دکترا" ارزشيابی می شود.
5. هيچ کدام از مدارک دانشگاهی که به صورت خصوصي، مکاتبه اي، ترددی و غير حضوری گرفته شود ارزشيابی نمی شود.
دانشگاههای اتريش مورد تاييد وزارت علوم ايران
1. Universität Wien
2. Universität Graz
3. Universität Innsbruck
4. Universität Salzburg
5. Technische Universität Wien
6. Technische Universität Graz
7. Montanuniversität Leoben
8. Universität für Bondenkultur Wien
9. Veterinaermedizinische Universität Wien
10. Wirtschaftsuniversität Wien
11. Universität Linz
12. Universität Klagenfurt
13. Akademie der bildenden Künste Wien
14. Universität für angewandte Kunst Wien
15. Universität Musik und darstellende Kunst Wien
16. Universität Mozarteum Salzburg
17. Universität für Musik und darstellende Kunst Graz
18. Universität für Kunstlerische und industrielle Gestaltung Linz
|