آيا اين جوان ايراني آلبرت انيشتن بعدي دنياست؟
نيما اركاني حامد، فيزيكدان ايراني الاصل است كه سني در حدود 38 سال دارد، او مدرك ليسانس خود را در رياضي و فيزيك با نشان عالي از دانشگاه تورنتو در سال 1993 گرفته و پس از آن دكترا را در سال 1997 از دانشگاه بركلي كاليفرنيا دريافت كرده است. نيما اركاني حامد پس از آن در شتاب دهنده خطي استنفرد شروع به كار كرد.
نيما از 14 سالگي در نظريه و قوانين نيوتون تحقيق كرده است.
در سال 1999به عنوان استاد دانشگاه بركلي مشغول به كار شد. وي در سال 2002 پس از يكسال ملاقات با استادان دانشگاه هاروارد به عنوان استادي در دانشگاه هاروارد رسيد و كمي بعد از آن به مقام استادي در تحصيلات پيشرفته در دانشگاه پرينستون رسيد. اين مقام از سال 1933 تا سال 1955 ( زمان مرگ انيشتن ) در دست انيشتن بوده كه هم اكنون نزد دكتر اركاني است.
از سال 2002 تا 2008 او استاد ارشد دانشگاه هاروارد بوده است.
در سال گذشته نيز بارها مهمان انستتيو علوم طبيعي بوده و به گفته Peter Goddarg مدير انستتيو : ما با دكتر اركاني تماس گرفته تا او به جمع استادان ما بپيوندد و او نيز موافقت كرد به گفته وي او يك تصوير ذهني و يك درك عميق از ظواهر تئوري هاي مدرن دارد و او قرار است نقش يك رهبر را در آزمايش در LHC را داشته باشد. پرفسور Nathan Seibery عضو انستتيو علوم طبيعي افزود : درك عميق او از فيزيك و خلاقيت قابل توجه وي باعث پيشرفت انستتيو خواهد شد.
دكتر اركاني همكنون در زمينه فيزيك ذرات، نامي براي خود دست و پا كرده و قرار است نظريه انقلابي او (در زمينه عملكرد جهان مي باشد) اواخر امسال تست شود. اين آزمايش در LHC در CERN كه مهمترين و بزرگترين شتابدهنده ذرات در دنيا مي باشد انجام خواهد شد. اين شتابدهنده در سوئيس قرار دارد و در ماه مي سال 2008 افتتاح گشته. US/LHC در ماه آگوست يا سپتامبر شروع به كار مي كند و اثبات تئوري در آن در سال 2009 مي باشد. LHC تونلي دايره اي شكل به طول 17 مايل (20.8 كيلومتر) دارد. هزينه ساخت اين دستگاه عظيم در حدود 5 تا 10 بيليون دلار شده است.
دكتر نيما اركاني حامد ( رهبر فيزيكدانان نظري ) افكار ما را در مورد فضا و زمان باز كرده و به گفته ايشان جهان حداقل 11 بعد دارد. اين نظريه، انقلابي را در فيزيك بوجود خواهد آورد. در تئوري ابرريسمان و يا به اختصار ريسمان، تلاش بر اين بوده كه توضيح دهد ذرات كوچكترين حالت در اين جهان نيستند بلكه حلقه هايي كه داراي نوسان مي باشند، كه ريسمان ناميده مي شوند كوچك ترين چيز مي باشد. در اين نظريه ريسمان در 11 بعد نوسان مي كند و بر خلاف ما كه در 3 بعد مكان و يك بعد زمان هستيم. بيشتر مدلها در اين تئوري حداقل 7 بعد ديگر را نشان مي دهد كه براي انسان قابل درك نيست.
دكتر اركاني با فيزيكداناني به نام Dimopoulos و Dvail پيشنهاد كردند كه بعضي از اين ابعاد بزرگتر از حدي است كه قبلا تصور مي شد و اين مدل (ADD (Arkani-Dvail-Dimopoulos نام دارد متاسفانه اين ابعاد قابل مشاهده نمي باشند، زيرا گرانش تنها نيرويي هست كه بر آنها احاطه دارد.
مخالفت بعضي ها با اين تئوري به اين دليل است كه نمي توان آن را آزمايش كنند. براي مثال، اگر شما در ماشين خود نشسته باشيد و دستگاه GPS شما روشن باشد، شما مي توانيد سرعت و مكان دقيق خود را در يك لحظه بدانيد. ولي اين كار در دنياي ذرات غير ممكن است و شما نمي توانيد سرعت و مكان يك جسم را در يك لحظه بگوييد.
اركاني و ديگران بر اين باورند كه (LHC (Larg Hadron Collider قادر است به جواب دادن به اين سوال كمك كند. اگر تئوري او تاييد شود، اين اولين پيشرفت در زمينه فيزيك ذرات و تصورات ما در مورد فضا زمان اطرافمان از زمان انقلاب انيشتن در اين رشته تا به امروز مي باشد.
جوايزي كه وي دريافت كرده: در سال 2005 جايزه في بتا كاپا از دانشگاه هاروارد. در سال 2003 كسب مدال گريبو از انجمن فيزيك اروپا . و كمگ هزينه هاي متعددي در سال 2002 حامد در سال 2005 برندۀ جايزۀ PHIL BETA KAPPA از دانشگاه هاروارد براي تعليمات عالي خود گرديد.
منبع : سايت گوناگون
|